Mission Statement

De Planteneter inspireert tot, informeert over en begeleidt bij de plantaardige lifestyle. De Planteneter wil mensen hun eigen verantwoordelijkheid voor voeding en gezondheid weer terug geven. Want een gezond lichaam is het resultaat van een gezonde lifestyle.

Bedrijfsgegevens

De Planteneter

  • info@deplanteneter.nl
  • VOF De Planteneter
  • KvK nummer 59694246
  • BTW nummer NL 8536.07.539.B01
Meer

De plantaardige weg tussen MIDDELMATIGHEID en PERFECTIONISME

door Boele Ytsma op 20 augustus 2015 om 14:35 over , , , , , , , en
20 aug

Het is een veelgehoord advies: ‘alles met mate’ – dat zou volgens sommigen de veiligste weg naar gezondheid zijn. Meestal wordt er dan nog smalend aan toe gevoegd: ‘extremen zijn tenslotte nooit gezond’ en daarmee wordt dan bedoeld dat een plantaardig eetpatroon veel te extreem is. Ik pak die handschoen graag op. Want als er in mijn ogen iets gevaarlijk is voor gezondheid dan is het wel… middelmatigheid!

EARTH OVERSHOOT DAY - dát is pas extreem!

Laten we eerlijk zijn: we leven in een extreme wereld! Nooit eerder consumeerden mensen op zo grote schaal zo veel vlees en zuivel. Nooit eerder waren er zo veel mensen te dik en leden er zo veel mensen aan chronische aandoeningen. Nooit eerder stierven mensen zo massaal aan ziekten die ze zélf veroorzaken door voeding en lifestyle. Nooit eerder aten we zo veel suiker en chemische stoffen. Nooit eerder leefden we in zo’n vergiftigde wereld. We leven in het Westen in een ‘extreem medisch experiment’ – we spelen met onze gezondheid, we spelen met ons leven!

Bovendien leefden we nog nooit zó onverantwoord en kortzichtig als vandaag. Dit jaar viel ‘Earth Overshoot Day' op 13 augustus. De dag waarop we hebben gebruikt wat de aarde in één jaar kan bieden. Hoor je dat? Dat betekent dat we in ruim zeven maanden hebben verbruikt wat de aarde op jaarbasis kan produceren. We leven op de pof! En dit moment valt elk jaar vroeger. Nooit eerder roofden we zoveel van de aarde. Nooit eerder waren de oceanen zo leeg. Nooit eerder waren we zo… extreem!

VERSCHIL MAKEN

Wie in dergelijke omstandigheden adviseert om te ‘matigen’, zal de grote gevaren van deze extreme lifestyle niet kunnen ontlopen. Wie de ingrijpende maatregelen die genomen moeten worden dan ‘extreem’ noemt, ziet niet wat er werkelijk aan de hand is. Wie verschil wil maken in de wereld, wie werkelijk verschil wil maken voor zijn of haar eigen gezondheid, kan niet anders dan ingrijpende veranderingen maken.

Dat is niet extreem, dat is juist het breken met een extreme wereld. Het is precies omgekeerd: matiging is je verzoenen met een extreme wereld. Matiging is levensgevaarlijk omdat het niet het verschil maakt dat nodig is.

DE ANDERE KLIP: PERFECTIONISME

Dat wil niet zeggen dat ik pleit voor perfectionisme. Er zijn mensen die zich verliezen in de details en bijna niks meer durven eten omdat overal wel iets over te zeggen valt. We kunnen geen tarwe meer eten, geen nachtschaden, geen aardappelen, geen sojaproducten, volgens sommigen zelfs geen peulvruchten… We zijn bang voor fytinezuur, fructose, nitraat en fyto-oestrogeen… Mensen worden zo bang om ‘fouten’ te maken. Ik krijg dagelijks e-mails van mensen die in verwarring of zelfs soms in paniek vragen: ‘wat kan ik dan nog wél eten?’.

Ik denk dat de plantaardige lifestyle het beste antwoord is op zowel de gevaarlijke weg van de matiging als de vruchteloze weg van het perfectionisme.

Duizenden jaren hebben mensen op vrijwel alle continenten hoofdzakelijk plantaardig gegeten. Dr. McDougall toont in zijn boek The Starch Solution aan dat elke grote, succesvolle cultuur op aarde altijd leefde op een dieet dat minimaal 90% plantaardig was. Vlees, vis, zuivel en eieren waren hooguit smaakmakers. En in The Blue Zones laat Dan Buettner zien dat de oudste mensen op aarde plantaardig of grotendeels plantaardig eten. De planteneter van onze tijd voegt zich in die eeuwenoude traditie.

NIET EXTREEM, WEL RADICAAL

Nee, planteneten is niet extreem. Het is wél radicaal. Het is een radicale keuze om niet langer deel te zijn van een zieke en ziekmakende eet- en leefcultuur. Het is een dappere keuze om niet te willen sterven aan de welvaartsziekten van onze tijd. Welvaartsziekten zijn immers ziekten die worden veroorzaakt door onze manier van leven en eten. Welvaartsziekten zijn geen noodlot maar een gevolg van wat wij doen en eten. Matigen helpt dan niet.

Planteneten is ook een radicale keuze om níet op de pof te leven en niet meer te consumeren dan de aarde kan produceren. De planteneter doet niet mee aan de uitbuiting van de planeet en laat zien dat dat kan!

Maar een planteneter is ook niet perfectionistisch. Hij of zij kan ontspannen zijn eigen weg vinden in de grote keuze van groente en fruit, volkoren granen en peulvruchten, knollen en bollen, noten en zaden, kiemen en paddenstoelen. Je hoeft niet álles te eten, er is keuze genoeg om het helemaal aan te passen aan jouw wensen en behoeften. En dat is een weg van vallen en opstaan. Luisterend naar je eigen lichaam ontdek je welke plantaardige voeding bij jou past.

EEN NIEUWE VOORHOEDE

En ik heb goed nieuws: er zit verandering in de lucht. Er is een groeiende groep mensen die ziet wat er nodig is. Ze blijven niet hangen in de middelmatigheid en laten zich ook niet verlammen door perfectionisme, maar zetten realistische en vastberaden stappen naar een ánder leven. Mensen die hun verantwoordelijkheid nemen en anders gaan eten, anders gaan leven. Ze praten er niet over, ze DOEN het.

Deze maand vraag ik in elke blog aandacht voor het online jaarprogramma BLOEI! en dat doe ik ook in deze blog. En niet zonder reden. Want BLOEI! is een programma dat radicaal breekt met de middelmatigheid van ‘alles met mate’. In BLOEI! zet je echte, radicale stappen, niet alleen op het gebied van voeding, maar op álle terreinen van je leven.

JOUW GEBOORTERECHT IS STRALEN

Maar BLOEI! is niet een opleiding voor perfecte mensen. Iedereen kan instappen, iedereen is welkom – waar je ook bent, hoe oud je ook bent, hoe je ook leeft. We gaan niet voor perfectie. Perfectionisme is een slavendrijver. Perfectionisme leidt tot depressie en maakt mensen ziek. Dat komt omdat perfectionisme geen ruimte laat voor falen. Maar we leren het meest van onze ‘fouten’ en ‘missers’en daarom kun je die maar het best vaak en veel maken. In BLOEI! leer je van je eigen fouten.

We gaan wel voor de ‘beste versie van jou’. Omdat ik geloof dat jij veel meer bent en kunt dan je nu laat zien in je leven. Ik daag je uit om stappen te zetten, échte, grote, soms zelfs radicale stappen. Weg van de middelmatigheid. Omdat ik geloof dat het jouw geboorterecht is om te stralen, om energiek en krachtig te zijn, om… te bloeien!

Check HIER de bijzonder aanbieding die alleen voor de maand augustus geldt!

P.S.: Als je alleen met je eetpatroon aan de slag wilt, overweeg dan eens het 28-dagen programma of De plantaardige honderd. Of vraag de gratis 7-daagse basiscursus aan. 

NIEUWSBRIEF

Meld je nu aan!
 
Voornaam*
E-mail*
 
 
Je ontvangt meteen de laatste nieuwsbrief!
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Gratis VIDEOcursus

VIDEOcursus: De 14 geheimen van persoonlijke bloei!
 
Voornaam*
E-mailadres*
 
dit veld niet invullen s.v.p.

Eén week BLOEI!

Waar mag ik de eerste week van BLOEI! naar toe sturen?
 
Voornaam
E-mailadres*
dit veld niet invullen s.v.p.

Boele en Anat starten een beweging!

Hallo aarde is een initiatief van Boele Ytsma en Anat Gringhuis. Zij willen daarmee een beweging starten van mensen die zich verbinden met elkaar, met de aarde, met de natuur. Mensen die verantwoordelijkheid willen nemen voor de aarde uit liefde voor het leven zelf. Licht en vrolijk, gul en gulzig, eenvoudig en overvloedig.

Hallo aarde is een dagelijkse vlog waarin zij je deelgenoot maken van hun boeiende en bloeiende leven. Van het aanleggen van prachtige tuinen en het bouwen van een energieneutraal huis tot reizen naar inspirerende plekken en rijden in een electrische auto. Ze laten je meekijken in hun dagelijkse leven. Ze delen hun recepten voor een gezonde lifestyle (zowel in de keuken als elders in het leven).

LEES HIER MEER!

Bestel hier mijn boek

Hét Nederlandse boek over de plantaardige lifestyle! Als je gezondheid je lief is, wil je dit boek niet missen. 

-- TIJDELIJK UITVERKOCHT! --

Abonneer je op de DAGELIJKSE VLOG van Hallo aarde

Boele en Anat maken elke dag (élke dag!) een video over hun leven. Daarin laten zij zien hoe ze leven, hoe ze eten, hoe ze plannen maken en uitvoeren. Ze laten diep in hun leven kijken en delen hun persoonlijke inzichten over een goed en overvloedig leven. 

Eén ding is zeker: geen dag zal hetzelfde zijn. Kijk hoe Boele en Anat werken aan hun permacultuurtuin, hoe ze hun oude boerderij verbouwen tot een energieneutraal huis, hoe ze zonnestroom opwekken voor hun eigen electrische auto(s), hoe ze een lunchroom in Groningen voorzien van verse groenten, hoe ze hun ideeën en idealen van dag tot dat uitleven. 

Als je je voor € 10,- per maand abonneert op de dagelijkse vlog voorzie je jezelf van een dagelijkse dosis inspiratie en informatie en help je Boele en Anat met de uitbouw van hun plannen. Je betaalt per maand, dus je verplicht jezelf tot niks. Maar je maakt er wel veel moois mee mogelijk.

Abonneer je nu!